2021. szeptember 26., vasárnap

Agatha Christie: A Bertram Szálló

 

Minden egyes Agatha Christie olvasás után eszembe jut, hogy vajon ha most élne, milyen krimiket írna.

A Bertram Szállóban minden benne volt, amit igazán szeretek Agatha Christie műveiben. Egy régimódi, előkelő szálloda, a titokzatos helyszín, valamint sokféle karakter, akik közül bárki lehet gyanúsított, gyilkos. persze az utolsó oldalig még csak sejteni se lehetett, ki is a gyilkos,  és miért történt a bűncselekmény.


"Nicsak, hiszen ez a jó öreg Jane Marple! Azt hittem, már régen nem él. Legalább százéves lehet."


A kedvenc Miss Marplem most inkább megfigyelőként és a nyomozást segítőként volt jelen, nem pedig a szálakat kibogozó idős hölgyként. Jó lett volna egy kicsit több Miss Marpelből. Én nem tudom megunni a csacsogását. A két nyomozó, de különösen az Atya karaktere kárpótolt az idős hölgy hiányáért. El tudtam volna akár visszatérő karakterekként is képzelni őket. Kár, hogy más krimijeiben nem bukkannak fel.

"Még a Bertramban is történhetnek érdekes dolgok, gondolta Miss Marple boldogan…"


Ebben a regényben az írónő két legyet üt egy csapásra. A háttérben munkálkodó bűnszervezet (rablás, csalás, pénzmosás), valamint egy gyilkosság mögött meghúzódó személyes drámája rajzolódik ki előttünk. És az elmaradhatatlan nem mindenki az, akinek látszik.
Kedvenc szereplőm – természetesen, Miss Marple mellett – Pennyfather kanonok volt. Szórakozott, feledékeny, szerethető figura, kis humort hozott a bűnös szálloda falai közé.
Az írónő alaposan megkavarta a szálakat, a végén – a tőle megszokott nemes egyszerűséggel – születik meg a megoldás

"A kanonok „ kelekótya”, ahogy Mrs. McCrae nevezte magában, és úgy tűnt, a kelekótyákra külön vigyáz a gondviselés."


Imádtam, hogy egy előkelő angol szálloda életébe bepillantást nyerhetek. Ha becsukom a szemem én a mai napig ilyenek képzelem el Angliát.  A szokásos hangulat, ami annyira jellemző Agatha Christie műeire, itt is jelen volt.

Hiába Christie nem tud csalódást okozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Pál Ferenc: Ami igazán számít

Annyi infom volt régen Pál Feriről, hogy pap és mentálhigiénés szakember. Nekem önmagában már ez a két dolog is ellentmond, így nem mondhatn...