2022. március 9., szerda

Al Ghaoui Hesna: Soha ne add fel

 

Al Ghaoui Hesna nevét az egész ország ismeri. Hiszen az elmúlt években több mint húsz országból, köztük a világ számos háborús övezetéből tudósította a Magyar Televízió hírműsorait.

Riportjaival számos díjat bezsebelt: kétszer Kamera Hungária díjat, 2011-ben Príma Primissima díját is elnyerte.

Én mélyen tisztelem az ő munkásságát. Félj Bátran! című könyve hatalmas kedvencem és bárkinek minden indoklás nélkül a kezébe nyomnám. Igen kötelező elolvasni!

Ha esetleg több dologra vagy kiviácsi, ajánlom a honlapját !

A Soha ne add fel! Már a második Holli történet. Az elsőt sajnos nem olvastam, de ezt a hiányosságom mindenképp pótolni fogom. 

A mese így is teljesen érthető, különálló kis történetet mesél el nekünk arról, hogyan legyünk bátrak, hogyan nézzünk szembe a félelmeiknek és kudarcainkkal. 

Hollinak kis segítőtársai is akad Mumum személyében. Mumus egy apró házi rém. Tegye fel a kezét akit gyerekkorába legalább egyszer nem riogattak azzal, hogy ha "rossz" lesz elviszi a Mumus. Mumus karakterének beemelése a történetben nyilván nagyon tudatos dolog volt Hesna részéről. Hiszen szinte az összes félelmünk a gyerekkori hibáinkból erednek. Talán ha gyerekként nem féltem volna a Mumustól, most felnőttként már nem is félnék semmitől:)


Nagyon jól van felépítve a könyv. A főhősünk egy táborban van épp. Ahol nagyon fél, idegenkedik az új gyerekektől, retteg hogy valamit elront , teljesen biztos benne, hogy kudarc élmény fogja érni. Na és itt jön a világ legcukibb Mumusa. A kislánnyal felismerteti az érzést / érzelmet majd a történetből kilépve a saját életéből kiemel egy példát és úgy magyarázza el Holinak, hogy a probléma valós, de mindig mindenre van megoldás. 

A sztori pici feladványokkal van megszakítva, ami óriási segítség lehet a gyerekeknek. Tetszik, hogy ezt a könyvet igen is használni kell. Megszólítja az olvasóját. 

Nem baj ha hibázunk! Idézünk fel egy alkalmat amikor hibáztunk, írjuk le. Hogy éreztük magunkat akkor? Mit tanultunk az adott szituációból? Hogyan oldanám meg most újra ugyan azt a dolgot, Mit csinálnék most mást ként?

A gyerekeinkkel együtt fejlődhetünk. Figyelhetjük a reakciójukat. Rengeteget tanulhatunk, és kaphatunk ettől a könyvtől.


"De azt is megtanultuk, hogy a hibáinkat vagy a hiányosságainkat be lehet ismerni.Meglepő módon ilyenkor nem szakad le az ég, és nem nyílik meg alattunk a föld."

"Ha viszont nem vállalunk kockázatot, hogyan jöhetnénk rá, hogy mi mindre vagyunk képesek?"

"Hidd el nekem: nincsenek bátor vagy gyáva emberek. Helyzetek vannak, amelyekben időnként képesek vagyunk megtenni dolgokat a félelmeink ellenére, máskor viszont nem. De mindig ott a lehetőség, hogy legközelebb máshogy reagálj."



Nagyon szép és jól illusztrált mese. A gyerekek is könnyen megérthetik az egyes rajzok segítségével, hogy mire is kell odafigyelniük.  A mesét az összes nehézség ellenére átszövi egy hihetetlen pozítív atmoszféra. 

Kedvenc részem a skatulyarendszerről szólt. Ezt még hangosan fel is olvastam. Mert ilyen volt az apja, anyja, mert ő fiú, mert lány, mert vidéki, mert....stb Mind ott vagyunk valamelyik skatulyába.

 


Lezárásként pedig nagyon jó ötleteket kapunk a pozitív, erőt adó gondolatokra. Melyekkel a gyerekeinket is sokkal jobban tudjuk összeönözni. 

A végén pedig a Hősök Tere Alapítvány add egy kis segédletet nekünk szülőknek, hogyan tudjuk jól használni a könyvet, illetve egy kis összefoglalót is olvashatunk arról mi is az a growth mindset ami egyébként átszövi az egész történetet.

  1. Hibázni szabad!
  2. Biztasd az erőfeszítésre!
  3. Dicsérj jól!
  4. Figyeld, hogy mit szól mások sikereihez!
  5. Mit kerülj el?

 

Ha több dologra is kíváncsi vagy  az alapítvánnyal kapcsolatban itt olvashatsz róluk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Pál Ferenc: Ami igazán számít

Annyi infom volt régen Pál Feriről, hogy pap és mentálhigiénés szakember. Nekem önmagában már ez a két dolog is ellentmond, így nem mondhatn...